BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Fotografi (1) home (1) mykitafm (1) mymirc (1)

Sunday, May 15, 2011

Comingsoon......~

Wednesday, April 27, 2011

Apa Itu Blog?

Apa itu Blog? 

blog adalah salah satu laman web yang kebiasaannya
dipelihara oleh seseorang individu atau organisasi tertentu untuk memaparkan penulisan, 
deskripsi, atau satu bahan grafik mahupun video. 
Selalunya blog mengandungi komentar, berita, 
perkongsian maklumat serta diari persendirian secara online. 

Blog juga merupakan kombinasi sesebuah teks, 
gambar, video, mp3 dan ‘link’ ke satu blog ke blog, 
laman web lain, dan antara media yang ingin di sampaikan. 
Format yang paling penting untuk sesebuah blog, 
pembaca selalunya boleh meninggalkan komen.

Kebanyakan blog dibina oleh seseorang adalah bergantung kepada inspirasi diri sendiri contohnya mereka fokus kepada seni ( art blog), fotografi, (photo blog), 
sketch blog, blog video, blog mp3, podcasting. 
Blog juga adalah salah satu media sosial yang berkembang secara meluas pada setiap masa.

Micro-blogging merupakan salah satu lagi blog berbentuk ‘post’ pendek. Pada Desember 2007, Technorati iaitu enjin pencarian blog menjumpai lebih 112 juta blog di seluruh dunia.


Apa Itu Radio Online?

Ini bukan baru sudah lama.
mungkin masih ramai yg tidak tahu.
kehadiran radio online ni dkt malaya ni..
radio online ini berada di alam cyber
bukan sedikit bilangannya skg.
sudah byk station radio online yg ada di alam cyber ini.

kenapa msti di pggl dgn nama radio online?
adakah onlinefm? bukan...
radio online bukan seperti radio hotfm contohnya.
radio bkn yg ada tuner seperti 7.67fm di radio anda tu.
cara untuk mendengar radio online
anda hendak la punyai ekses di internet
melalui Pc atau juga Handphone..
itu kelainan bagi radio online..
dan radio online. pendngarannya tanpa had.
boleh di dgr di mana2 negara sekali pun.

dan dj itu sendiri tidak perlu menpunyai alat yg cggih untuk keudara
cukup la ada lappy atau pc yg menpunyai ekses internet.
dan software . antara software terkenal. ialah Sam4.
hujutnya radio online. tidak dpt di pastikn.
bg sy sendiri.. leh nmpk byk di Mirc ( Internet Relay Chat


antara radio online yg ada seperti Kitafm. (semestinya untuk kita)
dan banyak lagi yg ada. di alam cyber ni..

Ape Itu Mirc?

IRC iaitu short form dari perkataan Internet Relay Chat,
telah direka dan ditulis oleh Jarkko Oikarinen pada tahun 1988.
Kowang kenal ke kat mamat nieh?? Gua tak kenal pun.
Namun begitu, Khaled Mardem-Bey telah menciptakan software dier iaitu mIRC.
Tapi nama mamat buleh la dikatakan terkenal gak.
Bagi sesaper yang tak kenal tu, bukak la copy mIRC version aper sekali pun,
pas tuh click kat help, pas tuh click kat about, sure gambo mamat nieh ader terselitnyer.
Kalau korang nak kenal lebih mendalam lagi,
buleh la gi melawat homepage dier kat www.mirc.co.uk/khaled.
Pada mulanyer digunakan di negara Finland dan kemudiannyer
digunakan di 60 negara di seluruh dunia.
IRC sebenonyer adalah satu sistem yang membenarkan
multi-user chat dimana owang yang nak chat masuk ke dalam
channel untuk borak-borak atau bersembang
(Borak ngan sembang tu tak samer ker?? Ceh!!)
sesama kumpulan(kat public)
atau sesama sendiri dalam private(bertenet).
Di Dalam server Dalnet, tiada halangan untuk baper banyak owang nak masuk dalam channel,
berapa banyak channel yang buleh di bentuk,
atau topic yang nak di sembangkan. Lantak ler...
asal tak langgar law dier owang tuh. Di seber yang lain plak,
lain plak dier punya kisah, tapi aku tak baper fasih pasal seber yg lain tu.
Untuk detail yang lebih lengkap,
korang buleh ler melawat www.dal.net untuk seber Dalnet
dan www.undernet.org untuk seber Undernet.
Untuk bertenet main IRC nieh,
anda perlukan client ngan server, dan satu lagi, bekalan letrik larghh.
Client ialah PC kowang ler, yang telah lengkap di installkan dengan mIRC scripts.
Jika anda masih belum ader scripts, buleh la di downloadkan dari net.
Sekarang nieh bersepah ler mIRC script nie yang ader kan net,
kowang pilih jer maner yg berkenan. Lepas install tu,
connectkan ngan server yang korang nak, dalnet ker, undernet ker suker ati kowang larghhhh.
Bila dah connect tu, masuk ler channel maner yang kowang nak masuk,
dah selepas tu, chat la, tunggu aper lagi.
Aper?? Nak detail lagi?? ceh... yang nie ponder takde maser la nak ajo detail lagi.Skang nieh budak-budak kecik pun tau cara main IRC tau.

Siapa Aku?

Aku ni siapa? korang kenal tak?                                                                                                                
nama penuh dalam ic ( mohd zaidi bin ismail

Nama Panggilan aku? 
bagi yg agak rapat dgn aku atau di tmpt berkerja dorg akan pggl aku ( zaidi )
bagi yg mengenali aku dari internet dan di luar msti akn pggl aku dgn nama ( red )
mesti korg tertanya-tanyakan? kenapa ( red ) betul tak?
jauhkan dari nama sebenar aku? ahaha...
adala kesahnya. dari mana dapat nama ni.. nak tahu??
nama ( red ) ni dapat dari nick aku di mirc since 2002,
tahu tak apa itu mirc?


IRC (Internet Relay Chat) menyediakan suatu cara untuk berkomunikasi secara langsung dengan orang-orang di seluruh dunia)                                                          

bermakna satu dunia kenal aku? haha... tidak juga..
mungkin di malaysia sahaja,ceh poyo!.
nama ( red ) ni dapat dari nickname aku ( REdLINE07)
dari situ la.. dapatnya nama ( red )
red itu merah kn? tapi jangan panggil aku merah sudeee..
aku di besarkan oleh mak & ayah aku.. abih siapa lagikn??
la bukan apa. ada apa yang kurang bernasib baik mcm aku ni..
mcm yang di besarkan di rumah anak2 yatim tu.. tul tak??
semestinya untuk kita .. erk. ni tagline kitafm. bukan3x..
aku ni hanya la dua beradik saja.. sunyikan? atas aku abang.
soo kira aku ni anak last la.. hehe... tak manjaa k!!                                                                                                                  

aku di besarkan di sebuah kampung yg berada di kuala lumpur...
tapi aku bkn asal sini, aku lahir di Alor setar kedah pd 14.04.1988.
dekat kl ni. tempat cari makan keluarga aku la. huhu....
di tempat bernama kampung pisang wew... bukan la!!
kampung puah la! di daerah gombak, parlimen wangsa maju. N bpe ntah..    

eh cukup la ni k?
kalau nak kenal lagi. meh add facebook ke ym ke. tanya sendiri la k~
Email ( ranggi609@yahoo.com.my )