BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Fotografi (1) home (1) mykitafm (1) mymirc (1)

Wednesday, April 27, 2011

Ape Itu Mirc?

IRC iaitu short form dari perkataan Internet Relay Chat,
telah direka dan ditulis oleh Jarkko Oikarinen pada tahun 1988.
Kowang kenal ke kat mamat nieh?? Gua tak kenal pun.
Namun begitu, Khaled Mardem-Bey telah menciptakan software dier iaitu mIRC.
Tapi nama mamat buleh la dikatakan terkenal gak.
Bagi sesaper yang tak kenal tu, bukak la copy mIRC version aper sekali pun,
pas tuh click kat help, pas tuh click kat about, sure gambo mamat nieh ader terselitnyer.
Kalau korang nak kenal lebih mendalam lagi,
buleh la gi melawat homepage dier kat www.mirc.co.uk/khaled.
Pada mulanyer digunakan di negara Finland dan kemudiannyer
digunakan di 60 negara di seluruh dunia.
IRC sebenonyer adalah satu sistem yang membenarkan
multi-user chat dimana owang yang nak chat masuk ke dalam
channel untuk borak-borak atau bersembang
(Borak ngan sembang tu tak samer ker?? Ceh!!)
sesama kumpulan(kat public)
atau sesama sendiri dalam private(bertenet).
Di Dalam server Dalnet, tiada halangan untuk baper banyak owang nak masuk dalam channel,
berapa banyak channel yang buleh di bentuk,
atau topic yang nak di sembangkan. Lantak ler...
asal tak langgar law dier owang tuh. Di seber yang lain plak,
lain plak dier punya kisah, tapi aku tak baper fasih pasal seber yg lain tu.
Untuk detail yang lebih lengkap,
korang buleh ler melawat www.dal.net untuk seber Dalnet
dan www.undernet.org untuk seber Undernet.
Untuk bertenet main IRC nieh,
anda perlukan client ngan server, dan satu lagi, bekalan letrik larghh.
Client ialah PC kowang ler, yang telah lengkap di installkan dengan mIRC scripts.
Jika anda masih belum ader scripts, buleh la di downloadkan dari net.
Sekarang nieh bersepah ler mIRC script nie yang ader kan net,
kowang pilih jer maner yg berkenan. Lepas install tu,
connectkan ngan server yang korang nak, dalnet ker, undernet ker suker ati kowang larghhhh.
Bila dah connect tu, masuk ler channel maner yang kowang nak masuk,
dah selepas tu, chat la, tunggu aper lagi.
Aper?? Nak detail lagi?? ceh... yang nie ponder takde maser la nak ajo detail lagi.Skang nieh budak-budak kecik pun tau cara main IRC tau.

0 comments: